21 tips om gratis energie te besparen

LED lampen

21 tips om gratis energie te besparen

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk voor je energierekening betalen. Zorg daarom altijd dat een scherp energietarief hebt en doe de vergelijking. Je kunt ook op de kosten besparen door minder energie te gaan gebruiken. Het is belangrijk om te begrijpen welke dingen onnodig energie kosten, pas dan kun je er wat aan doen. Wist je dat je zo’n 500 euro per jaar kunt besparen als je slimmer om gaat met energie? Lees hier hoe je dat doet.

1. Schakel onnodige gloeilampenlampen uit

Twee gloeilampen van 100 watt die twee uur extra per dag worden uitgeschakeld, kunnen u € 15 besparen per jaar. Beter nog, schakel over naar LED-lampen. LED-lampen zijn enorm energiezuinig en gaan veel langer mee dan gloeilampen of halogeenlampen.

Bespaar € 15

 

2. Gebruik natuurlijk licht

Een enkel raam op het zuiden kan 20 tot 100 keer zijn oppervlakte verlichten. Het uitschakelen van een 60-watt lamp voor vier uur per dag is een besparing van zo’n € 9 jaar.

Bespaar € 9

 

3. Gebruik taakverlichting

Schakel plafondverlichting uit en gebruik tafellampen, spoorverlichting en gerichte lampen in werkruimtes, hobbyruimtes en in de keuken. Op die manier kan een klein lampje zijn taak doen en heb je niet het hele huis onnodig verlicht. Een slimme manier om energie te besparen.

Bespaar € 6

 

4. Neem kortere douches

Heet water is duur. Elke dag lang douchen is een enorme kostenpost. Daarnaast is lang douchen ook nog eens slecht voor de huis. Als twee mensen bij u thuis hun douchetijd met een minuut korter maken, kunt u € 30 per jaar besparen. Stel je voor als je deze met meerdere minuten zou verkorten.

Bespaar € 30

 

5. Schakel het water uit tijdens het scheren, handen wassen en tanden poetsen

Door onnodig lang de kraan aan te laten staan verbruik je onnodig veel water. Verlaag het verbruik van warm water met 5% om ongeveer € 19 te besparen.

Bespaar € 19

 

6. Repareer een lekkende kraan

Een warmwaterlek in uw kraan moet je repareren, doordat er bij ieder gebruik warm water wegsijpelt gebruik je onnodig veel warm water. Vaak is zo’n reparatie enorm eenvoudig en is met een uurtje gedaan. Een lekker kraan repareren kan tot € 9 per jaar aan energiekosten besparen. Leer hoe u dat lek kunt verhelpen.

Bespaar € 9

 

7. Koppel ongebruikte elektronica los

De standby stand van bijvoorbeeld een televisie kan nog zo’n 10% stroom van wat hij gebruikt als hij aan staat. Dat is dus ook 10% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Zorg dat je apparaten die een standby stand hebben loskoppelt van stroom als je deze niet gebruikt. Dit kan ongeveer € 50 per jaar op energie te besparen.

Bespaar € 50

 

8. Dump de ouderwetse desktopcomputer

Als u nog steeds dat oude desktopcomputer gebruikt, recycle het dan en schakel over naar uw laptop. Als je de twee uur per dag gebruik maakt van een computer, dan bespaar je zo’n € 4 per jaar.

Bespaar € 4

 

9. Niet thuis? Schakel de verwarming uit

Schakel de verwarming uit als je niet thuis bent. Ook als je even boodschappen gaat doen. Als je de verwarming in de koude wintermaanden een uur per week extra uit zet, dan bespaar je ongeveer € 55 per jaar.

Bespaar € 55

 

10. Recycle of schenk die oude TV

Recycle je oude TV of schenk deze aan anderen. Zelfs als je dat oude apparaat slechts een uur per dag gebruikt, kost dat 42-inch LCD-scherm je al gauw € 6 per jaar aan stroomverbruik.

Bespaar € 6

 

11. Doe de verwarming lager

Als je de verwarming met twee graden verlaagd en een trui aan trekt, gedurende de wintermaanden. Dan bespaar je al gauw 5% op de stookkosten. Als je de verwarming met 5 graden verlaagd dan bespaar je 10% op de stookkosten. Als je het probeert met een verlaging van 2 graden, dan bespaar je zo’n € 120 per jaar op je stookkosten.

Bespaar € 120

 

12. Wees strategisch met raambekleding

Zorg in de koude wintermaanden dat de luchtstroom niet langs de koude ramen gaat. Met gordijnen kun je deze luchtstroom positief beïnvloeden. Als je de gordijnen dicht doet als de verwarming aan staat, dan bespaar je per jaar € 45.

Bespaar € 45

 

13. Gebruik de oven in de winter

Gebruik in de winter wat vaker de oven. Een mooie bijkomstigheid is dat het de keuken verwarmt. De verwarming hoeft dan dus wat minder werk te doen. Op deze manier helpen de apparaten elkaar in huis. Deze strategie kan je € 5 per jaar op energie te besparen.

Bespaar € 5

 

14. Was alleen volle ladingen

Gebruik de warmachine en vaatwasser alleen als deze vol zitten. Zelfs als je deze op de koudste stand gebruikt kan dit per jaar rui € 18 besparen.

Bespaar € 18

 

15. Doe koude wasjes

Zet de vaatwasser op 30 graden. Dit is voor veel kleding voldoende om het goed schoon te krijgen. Door voor gemiddeld drie ladingen per week van warm naar koud water over te schakelen, kun je ongeveer € 22 per jaar besparen op de energierekening.

Bespaar € 22

 

16. Hang uw was op

De droger is handig maar vreet energie. Kies er soms voor om de was op te hangen in plaats van in de droger te stoppen. Als je drie ladingen was per week aan de waslijn hangt, dan bespaar je € 35 per jaar.

Bespaar € 35

 

17. Gooi een droge handdoek in de droger

Een mooi trucje is een droge handdoek toe te voegen aan de natte was die je in de droger doet. Dit zal de droogtijden aanzienlijk verkorten. Dit trucje kan je ongeveer € 27 per jaar op energie te besparen.

Bespaar € 27

 

18. Wees efficiënt met koeling

Houd je koelkast en vriezer op hun ideale temperatuur. Niet te warm, maar dus ook niet te koud. Voor de koelkast is dit tussen 3 ° C en 4 ° C en de vriezer moet op -18 ° C staan. Vaak staan deze onnodig kouder.

Bespaar € 25

 

19. Koppel je tweede koelkast los

Ontkoppel die tweede koelkast in de garage en bespaar tot € 55 per jaar. Vries plastic kannen water in en gebruik ze in een koeler wanneer je ze nodig hebt.

Bespaar € 55

 

20. Sla de warmtedroogstand voor de vaatwasser over

Die hitte-droge instelling is duur. Deselecteer deze dan ook bij het starten van een programma. Op basis van één lading per dag, bespaar je € 27 voor het hele jaar.

Bespaar € 27

 

21. Gebruik de magnetron

Een magnetron heeft 15 minuten nodig om hetzelfde werk te doen als 1 uur in een oven. Gebruik 4 keer per week een magnetron in plaats van je oven en bespaar € 13 per jaar.

Bespaar € 13

Energie besparen

Al deze gratis besparingen zijn klein, maar samen dragen ze bij aan fors lagere energierekening het einde van het jaar. Kijk wat deze tips voor jou kunnen betekenen om energie te besparen.

Energieteam

EnergievergelijkerOf ga direct naar de energievergelijker

Energie vergelijken

Vergelijk je alle energieleveranciers om een goedkoop energiecontract te komen wat bij jou past. In deze energievergelijker zijn alle energieaanbiedingen verwerkt. Profiteer van de beste energie aanbiedingen en goedkope stroom en gas.