9 manieren om te besparen op energierekening

1. Schakel verlichting en elektrische apparaten uit wanneer u ze niet gebruikt

Schakel uw verwarming, koelunits en apparaten uit wanneer u naar bed gaat of het huis verlaat.

Dingen uitschakelen bij met de knop kan nog meer stroom besparen dan met de schakelaar of afstandsbediening.

Schakel uw computer en apparatuur zoals printers of wifi-routers ’s nachts uit of terwijl u weg bent. De meeste computers hebben energiebesparende instellingen waarbij het scherm uitschakelt bij inactiviteit.

2. Schakel over naar energiebesparende LED-lampen

Energiezuinige lampen kunnen u tot 80 procent besparen op uw verlichtingskosten. LED-lampen verbruiken minder stroom en gaan veel langer mee. Dat betekent dat u minder geld uitgeeft en tijd besteedt aan het vervangen ervan.

LED-lampen zijn tegenwoordig overal te te kopen.

3. Sluit deuren en doe gordijnen dicht

Er zijn eenvoudige dingen die u kunt doen om de kosten van verwarming en koeling te verlagen zonder het leven ongemakkelijk te maken.

Sluit deuren naar kamers die u niet gebruikt, en verwarm alleen de kamers waar u de meeste tijd doorbrengt.

In koudere maanden, zorg ervoor dat uw gordijnen of jaloezieën uw ramen goed afsluiten.

In de warmere maanden moet u uw gordijnen overdag gesloten houden. Door de zon buiten uw ramen te houden met externe zonwering, zoals buitenzonwering of doekzonwering, blijft uw huis koeler.

4. Bespaar energie bij het wassen en drogen van kleding

U kunt ruim € 100,- per jaar besparen door kleding in koud water te wassen. In veel gevallen is wassen op 30 graden voldoende.

U kunt ook besparen door ervoor te zorgen dat u de kortste geschikte wascyclus selecteert. Wacht tot uw machine vol is voordat u een wascyclus start.

Wasdrogers gebruiken veel energie. Hang kleding naar buiten en laat ze op natuurlijke wijze drogen of gebruik een ventilator om ze binnenshuis te drogen.

5. Bespaar energie in de keuken

Koelkast
Je koelkast draait 24 uur per dag en is een van je duurste apparaten om te gebruiken.

De ideale koelkasttemperatuur is 4 of 5 graden Celsius. Je ideale vriezer temperatuur is min 15 tot min 18 graden.

Zorg ervoor dat de deurafdichting van de koelkast goed is en dat er geen openingen of scheuren zijn waardoor koude lucht kan ontsnappen. Als je een tweede koelkast of vriezer hebt, schakel deze dan alleen in als je hem nodig hebt.

Koken
Leg ingevroren voedsel ’s ochtends in de koelkast om uit te ontdooien en verminder de bereidingstijd in de avond. Gebruik de magnetron wanneer je aan het koken bent. Microgolven gebruiken veel minder energie dan een elektrische oven.

Als u eten in de pan heeft, houdt dan de deksels op de pannen om de kooktijd te verkorten. U kunt soms wat meer koken waardoor u dit de volgende dag of later in de week weer kunt eten. Houd overgebleven maaltijden in de vriezer.

Vaatwasser
Gebruik de spaarcyclus op uw vaatwasser en voer deze alleen uit als deze vol is.

6. Beheer uw verwarming en koeling

Elke graad boven de 20 graden kan 10 procent toevoegen aan uw energierekening. In de winter kan verwarming meer dan 30 procent van uw rekening uitmaken.

Stel in de winter je thermostaat in tussen 18 en 20 graden.

Sommige gekanaliseerde verwarmingssystemen stellen u in staat om de verwarming uit te schakelen in kamers die niet gebruikt worden.

Overweeg om uw kachel te vervangen door een efficiënter model. Een nieuwe radiator of CV-ketel kan een goede besparing zijn.

7. Ga voor de beste energiedeal

Een van de gemakkelijkste manieren om energiekosten te verlagen, is door de energieaanbiedingen te vergelijken.

Met deze energievergelijker ziet u hoeveel geld u kunt besparen. De vergelijking duurt slechts enkele minuten en kan u tot wel € 350,- per jaar besparen.

8. Isoleer uw dak

Een geïsoleerd dag kan een groot verschil maken voor uw energierekening. Effectieve plafondisolatie kan u tot 20 procent besparen op uw koel- en verwarmingskosten.

9. Bespaar geld met zonne-energie

Het gebruik van zonne-energie kan u helpen geld te besparen op de energierekeningen.

Door gebruik te maken van de zonne-elektriciteit die u genereert, kunt u uw eigen stroom opwekken of zelfs terugleveren aan het net. Bovendien kunnen zonne-warmwatersystemen u ook helpen bij het verminderen van gasrekening die vaak samenhangt met een gasgestookte boiler.

EnergievergelijkerOf ga direct naar de energievergelijker
Overstappen naar goedkope energie?

Doe zelf de energievergelijking

Jij bent natuurlijk op zoek naar de beste energievergelijker om stroom en gas te vergelijken. Met deze energievergelijker vergelijk alle energieleveranciers op basis van prijs, duurzaamheid en contractduur. Voer hiernaast je gegevens in voor een energievergelijking op maat. Profiteer van de beste energie aanbiedingen en start met vergelijken voor goedkope stroom en gas.

Vergelijk het zelf met de energievergelijker