Langdurig effect energiebeleid

Het was een losse uitspraak met langdurig effect. Het produceren van zonne-energie in Duitsland is ongeveer net zo productief als “groeiende ananassen in Alaska”, zei voormalig RWE-CEO Jürgen Großmann ooit tijdens een conferentie in Berlijn. Iedereen begreep: deze technologie is niet erg handig voor lokale breedtegraden. 2012 was dat.

Zeven jaar later, zijn opvolger Rolf Martin Schmitz verzekerd aan aandeelhouders: “We zijn in beweging.” 2019’m gaan in de open lucht “een nieuw hoofdstuk” van de groep en het opnieuw invoeren van de productie van groene stroom het jaar, in de hele breedte: wind, water – en natuurlijk zonne-energie.

Maar het imago van de grote Duitse energieleverancier als een remplaçant van de energietransitie, Grossmann gestold met zijn slogan, en dit is van invloed op vandaag. “In tegenstelling tot de decennia-lange weerstand van de grote fossiele energiebedrijven, werd de energierevolutie lokaal geboren,” is – grammaticaal twijfelachtig, maar duidelijk en inhoudelijk – het leidende beginsel van een verzoek van de groene fractie voor de “burger energietransitie” van begin mei. De vijandelijke afbeeldingen zijn intact. En de resultaten van de Europese verkiezingen hebben duidelijk gemaakt dat energiebedrijven een verdere toename van het tempo van de aanpassing mogen verwachten.

Aantal strategische opties wordt kleiner De Groenen zijn de op een na sterkste kracht in Duitsland geworden, met 20,5 procent voorsprong op de sociaal-democraten, en de kloof van acht procentpunten met de christen-democraten lijkt niet onoverkomelijk. Een groenere bondskanselier – waarschijnlijk zullen strategen van de energiesector deze scenario’s spelen. Omdat de succesvolle partij zijn kernthema “Energiewende” naar verwachting zal voortzetten. Elektriciteitsproductie speelt een centrale rol – naast transport en huisvestingsenergie.

Het verkiezingsresultaat laat energieleveranciers geen andere keus dan hun aandacht te richten op hernieuwbare energiebronnen, aldus experts uit de sector. “Bovendien is de stelregel voor energieleveranciers om te investeren in hernieuwbare energie,” zei Manuel Frondel van Essen RWI Leibniz Institute for Economic Research WORLD.

“Het aantal strategische opties wordt door de politieke beslissingen steeds kleiner voor de nutsbedrijven, niet in het minst vanwege de geplande terugtrekking van kolen,” zei Frondel. Ook na te denken over dit punt Claudia Kemfert van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW): “De opkomst van de Groenen zullen dwingen om een ​​consistente koerswijziging in de richting van meer duurzame energie en warmte / transport draaien van het energiebedrijf”

Hernieuwbare energie lost de beloftes van de politiek niet op bij nader inzien. Goed bedoeld, slecht gedaan – de Duitse energietransitie tonen Nu supersnel surfen met MagentaZuhause L * Slechts 19,95 € mtl. i.d. eerste 6 maanden. Tot € 210 tegoed * Het hoofd van branchevereniging BDEW, Stefan Kapferer, toonde zich verheugd over het feit dat het energie- en klimaatbeleid opnieuw het middelpunt van het politieke debat in Duitsland was geworden. “Het is duidelijk dat de druk om actie te ondernemen voor de politiek nu toeneemt,” zei hij tegen WELT.

Meer snelheid is dringend nodig. De uitbreiding van het netwerk zou doorslaggevend moeten zijn, zodat meer elektriciteit uit regeneratieve energiebronnen kan worden gebruikt en het streefcijfer van 65 procent van de hernieuwbare energie tegen 2030 kan worden gehaald. “Het valt nog te hopen dat het energie- en klimaatbeleid nu minstens een versnelling hoger zal gaan”, zei Kapferer.

Bedrijven zijn officieel ontspannen In de corporaties is de koerswijziging zeven jaar na de slogan “ananas” in volle gang. RWE, onder milieuactivisten, niet in de laatste plaats door zijn reactie op de protesten in het Hambach-bos als een hardcore klimaatbeschermer ontkend, wil volgens Schmitz uit de kolen komen – gewoon niet meteen. “We zullen niet investeren in nieuwe centrales met kolen gestookte,” verzekerde hij onlangs op de vergadering, terwijl buiten de Grugahalle in Essen, de “vrijdag for Future” -Proteste liep en een activist zelfs binnen stelde veel kritische vragen aan de lessenaar. Nog geen twee weken later beloofde E.on-baas Johannes Teyssen op dezelfde plaats dat zijn bedrijf ‘in Europa en in ons Duitse huis een van de belangrijkste bedrijven in de nieuwe energiewereld’ zou hebben ontwikkeld.

De twee bedrijven, die ooit de elektriciteitsproductie in Duitsland domineerden met hun kolen- en kerncentrales, heroriënteren zichzelf in de gedecentraliseerde energiewereld. Critici zeggen: laat. Nu is een herstructurering van het bedrijfslandschap de weg vrijmaken voor de reuzen in de energietoekomst – met de opsplitsing van Innogy, een eco-energieproducent die ooit toebehoorde aan RWE en vervolgens gedeeltelijk onafhankelijk werd.

Energievergelijker



Of ga direct naar de energievergelijker

Energie vergelijken

Vergelijk je alle energieleveranciers om een goedkoop energiecontract te komen wat bij jou past. In deze energievergelijker zijn alle energieaanbiedingen verwerkt. Profiteer van de beste energie aanbiedingen en goedkope stroom en gas.